Sběr Plodin
Cibule - Sklizňová zralost cibule se projeví tak, že nať je převážně suchá, pouze v krčku je ještě trochu čerstvá. Pokud necháme cibule dozrát přirozeným způsobem, vyrostou nejen velké, ale také déle vydrží. Při opožděné sklizni se můžeme o část úrody připravit - hrozí zvýšení výskytu skládkových chorob. Naopak předčasně sklizená cibule se špatně dosouší a velmi špatně se skladuje. V minulosti byli lidi přesvědčení, že díky ohýbání a svazování cibule se k ní dostane více slunce a tak se urychlí zrání. Výzkum ukázal, že to cibuli může spíše poškodit a zkrátit dobu její skladovatelnosti. Cibulovou nať po sklizni neodlamujeme, ani neukrucujeme. Cibule roste velmi mělce, většinou stačí, když ji chytíme za nať a vytáhneme ze země. Případně můžeme pro sklizeň na zahrádce použít rycí vidle. Ty nám umožní šetrné vyjmutí pevně zakořeněných cibulí z půdy.
Česnek - Česnek sklízíme ve druhé polovině července, ve vyšších polohách až v srpnu. Sběry neodkládat. Jakmile nať zežloutne, ale pokud se ještě drží na cibuli, řádky poryjeme a rostliny vytáhneme. Při velkovýrobně pěstování úrodu ihned odvezeme a rozložíme ve stodolách, nebo ve vhodných kolnách na roštu a pomocí ventilátorů dosušíme. Uvedený postup je nezbytný zejména za vlhčího počasí. Při pěstování v malém množství rostliny necháme několik dní rozložené na řádcích a až potom skladujeme ve vhodném prostředí. Rostliny můžeme i s natí svazovat do kytic a pak je zavěšené na půdě uchováme za dostatečného přístupu vzduchu. Rostliny můžeme i dočistit a to tak, že je zbavíme vnějších obalových listů, odřízneme zbytky kořenů, jakož i nať a to asi 30 mm nad cibulí. Dočištění česnek skladujeme v líska, nebo v bedýnkách v suchém prostředí a při nízkých teplotách. Při sklizni se řádky česneku podrývají.